Vil du have et mindre elforbrug? Kend de 3 største elsyndere

Dette indhold er sponsoreret.

Får du gang på gang en elregning, der er dyr? Og er du i tvivl om, hvorfor den er så dyr, og hvad du kan gøre ved det? Så læs videre her.

I vores hjem har vi mange ting, som suger strøm. Computer, køleskab, vaskemaskine. Men hvilke af disse ting er de værste, når det kommer til strømforbrug? For at svare på dét, skal vi have styr på det grundlæggende omkring elektricitet. Elektricitet angives i watt. Watt siger noget om strømmens effekt eller kraft. KWh er en forkortelse for kilowatttime og bruges til at måle mængden af strøm, der er brugt på en time.

Men hvad koster en kWh, tænker du måske. Én kWh koster to kroner og 25 øre. Så har du et apparat derhjemme, som har et stort energiforbrug, kan det hurtigt blive dyrt.

Apparater

Mikroovne, mobilopladere og computere. De er en helt almindelig og normal del af vores dagligdag. Og fordi disse er nogle små apparater, tænker du måske ikke over, hvor stort et energiforbrug, de kan have. Men glemmer du tit at slukke for din computer, når du ikke bruger den, kan det hurtigt blive dyrt. Standby-apparater udgør en stor procentdel af det årlige elforbrug. De kan fx bruge omkring 400 kWh årligt.

Så husk at slukke for din computer, når du ikke bruger den. Og tag din mobiloplader ud af stikkontakten. Blot dét at slukke kontakten kan hjælpe. Derudover er det en god idé at erstatte gamle apparater med nye, fordi standbyfunktionen hos nye apparater er lavere.

Radiator

Bor du i hus, og har du en gammel cirkulationspumpe, kan den godt trække dit elforbrug op. Det er, fordi gamle pumper kører på højeste kraft og bruger omkring 500 kWh årligt. Derfor kan du med fordel skifte pumpen helt ud for at spare penge – især hvis dit hus har flere pumper. Får du dig en ny pumpe, vil den kun bruge omkring 120 kWh om året.

Det kan også hjælpe at skrue ned for varmen, fordi du så tvinger radiatoren til at køre på mindre kraft. Det er især oplagt at skrue ned for varmen i de rum, som du ikke bruger så meget.

Hårde hvidevarer

Har du en fryser i køkkenet og en i kælderen? Og er det nogle gamle modeller? Så kan de være én af grundene til, at dit elforbrug er så højt. Ældre hårde hvidevarer suger meget mere strøm end nye modeller. De kan have et energiforbrug på 500 kWh årligt. Nye frysere har et energiforbrug på omkring 250 kWh.

Igen kan du med fordel udskifte gamle frysere, køleskabe og vaskemaskiner med nye modeller.

Du kan altså selv gøre meget for at nedbringe dit elforbrug. Det gør du ved at være opmærksom på dine apparater, radiator og hårde hvidevarer, som er de tre største elsyndere. Så gør det til en vane at slukke for apparater, du ikke bruger. Udskift dine gamle hvidevarer, for de suger meget mere strøm end nye hvidevarer. Laver du disse små ændringer, kan du nemt spare penge i din bolig.