Sådan slipper du af med de mest gængse synsproblemer

Synsproblemer kan ramme alle – både store og små og unge og gamle. Det er derfor godt at kende symptomerne og hvordan det kan forebygges, så du altid har det bedst mulige syn. Vi har her samlet nogle af de mest gængse synsproblemer og hvad du kan gøre for at slippe af med dem.

Er det begyndt at blive svært at læse bøger, aviser eller på din smartphone eller tablet? Du er ikke den eneste. Synet begynder at ændre sig, når man rammer de 40 år. Øjets linse bliver nemlig mindre fleksibel og det gør det sværere at fokusere på det, man skal læse. Det er noget, der sker over en længere periode, og det er derfor ikke ligefrem nemt at kæde sammen med synsproblemer. Det er dog lige præcis det, det er. Hvis du oplever dette, har du i langt de fleste tilfælde brug for læsebriller, dvs. briller, som du kun skal bruge, når du skal læse.

Oplever du hovedpine og trætte øjne efter en hel arbejdsdag foran computeren? Vi ved alle sammen at det ikke ligefrem er godt for vores øjne at sidde foran en skærm hele dagen. Det kan derfor være en god idé at få fat i nogle skærmbriller, så dine øjne ikke er helt færdige efter en dag på kontoret – og du ikke oplever fysisk ubehag i løbet af dagen.

Har du svært ved at stille skarpt på genstande, der er tæt på? Hvis du samtidig har nemt ved at se genstande på lang afstand, er du sandsynligvis langsynet. Det er meget almindeligt og kan ramme alle. Det er dog noget, der nemt kan korrigeres med enten briller eller kontaktlinser med plusstyrke.

Har du svært ved at se genstande langt væk? Hvis du samtidig sagtens kan se genstande på kort afstand, så er du sandsynligvis nærsynet. Det er også meget almindeligt og kan også korrigeres med briller eller kontaktlinser – dog med minusstyrke i stedet for.

Oplever du problemer med at se og færdes i mørket? Mørke- eller natteblindhed er meget almindeligt – især fordi vores øjne simpelthen ikke er bygget til at se godt i mørke. Det kan dog i nogle tilfælde skyldes en øjensygdom, og du bør derfor blive undersøgt hos en optiker. Det kan dog også bare skyldes ændringer i synet, som sker med alderen, og det kan rettes op på med briller eller kontaktlinser med den rette styrke.

Har du oplevet andre problemer med dit syn, som f.eks. sløret syn, dobbeltsyn eller smerter i øjnene? Det kan være tegn på alvorlige øjensygdomme, men kan også blot betyde, at du har brug for briller eller kontaktlinser. Uanset hvad bør du dog tage et smut forbi en optiker, f.eks. denne optiker i Fredericia for at få foretaget en synsprøve og få klarlagt problemerne, så de kan blive løst.