Pas godt på dine tænder – du skal bruge dem hele livet

Dine tænder har brug for pleje – dagligt – især hvis du gerne vil være sikker på at du har et stærkt tandsæt hele livet igennem. Vi har derfor her samlet nogle gode råd til, hvordan du bedst muligt kan sikre dig et sundt og stærkt tandsæt hele livet igennem.

Børst tænder – minimum to gange om dagen

For at holde tænderne sunde til dagligt, bør du børste dine tænder to gange om dagen – gerne i minimum to minutter ad gangen. Det bør være det første, du gør, når du er stået op og det sidste inden du går i seng. Det er også en god idé at benytte en blød tandbørste, så dit tandkød ikke lider skade – og så bør du børste dine tænder med cirkelbevægelser om hver tand for at slide mindre på tandens emalje. Du skal også huske på at skifte din tandbørste ud regelmæssigt, gerne hver tredje måned eller som minimum når den begynder at se slidt ud.

Brug tandtråd

Tandbørstning er ikke noget, hvis du gerne vil undgå problemer med tænderne. Den kan nemlig ikke nå alle steder hen. Du bør derfor også bruge tandtråd regelmæssigt for at komme ordentligt ind mellem alle tænderne. Det er selvfølgelig bedst at gøre det hver dag for at fange alle madrester, som ellers kan gå hen og blive til huller i tænderne, men hvis du husker på det 2-3 gange om ugen er du godt dækket ind.

Skær ned på sukker

Du er sikkert allerede klar over, at sukker er dårligt for tænderne – og du bør derfor holde dit indtag af sukkerholdige mad- og drikkevarer på et minimum. Her mener vi, at du bør drikke vand i stedet for saft og sodavand og spiser sunde snacks som f.eks. mandler eller frugt i stedet for slik, chokolade og andre søde sager. Hvis du dog spise søde sager, er det en god idé at skylle munde med vand efterfølgende – på den måde ligger dine tænder ikke i et sukkerbad i flere timer inden du f.eks. spiser noget andet, drikker noget eller børster dine tænder.

Husk tandlægen

Tandlægen bør også være en fast del af din tandrutine. Det er nemlig her, du kan få klarlagt potentielle problemer, inden de opstår – og det kan både spare dig for mange smerter og naturligvis også mange penge på den lange bane. Vi kan ikke fortælle dig, hvor ofte du bør tage et smut forbi tandlægen, men det kan en tandlæge helt sikkert hjælpe dig med. Det kan være alt fra hvert halve år til hvert andet år, alt efter hvad tandlægen vurderer at du har brug for. Vi kan anbefale denne tandlæge i Viborg, som både er effektiv og billig i sammenligning med andre tandlæger.