Er jul det samme i alle lande?

I Danmark er det meget normalt at holde jul, og mange af de samme traditioner gå igen. Men går de også igen i andre lande?

Jul globalt set

Det er ikke en hemmelighed, at jul ikke er Dansk. Julen som vi næsten kender det, stammer fra kristendommen, da man fejre Jesu fødsel. Derfor vil man støde på julen, hvor der er kristne. Men der er dog ikke unormalt, at se det i andre religioner – og især ikke i Danmark. De fejre det dog ikke som en helligdag, men de har alligevel formået at få flettet det ind i deres december. Dette kan eksempelvis være fordi, at det er en begivenhed, hvor hele familien kan samle sig.

Der er mange forskellige måder, hvorpå man fejre julen. Mange steder i verden, fejre man den på samme måde, som man gør i Danmark. Men i USA, eksempelvis, der fejre man det den 25. december. Den 24. bruger man i stedet på at hænge julestrømper op, så julemanden kan fylde gaver i dem. Dem åbner man derfor om morgenen den 25. I Danmark gør vi det lidt anderledes. Her gør vi klar til juleaften den 23., og åbner pakker om aftenen den 24.

Hvorfor holder man jul?

Som nævnt holder man jul, på baggrund af Jesu fødsel. Men det er faktisk også en gammel fest for solen, og at vi går mod lysere tider. For julen stammer faktisk ikke fra kristendommen – eller i hvert fald ikke, som vi kender den. Romerne fejrede nemlig solguden, og at vi gik mod en tid, som så lysere ud. For de kolde måneder var nemlig også mørke.

Men eftersom der er noget at fejre, så fester man altså. Derfor danser vi rundt og træet, og spiser rigtig god mad.

Julen er en rigtig speciel tid for mange, og man gør ofte meget ud af den – i hvert fald, hvis festen forgår ved en selv! Men hvis du skal være helt klar til jul, så skal man ofte ud i butikkerne eller ind på internettet. Man bruger ofte mange penge i december, på eksempelvis gaver, pynt, mad og meget andet. Der skal selvfølgelig ikke spares på noget, fordi det kun sker en gang om året! Men derfor kan man godt være taktisk. Her vælger nogle at gøre brug af et kunstigt juletræ, fremfor et rigtigt. Man kan også vælge at gemme på julepynten, og bruge det igen næste år. Julen behøver ikke at koste en formue! Det er familien og vennerne man gør det for!