Det skal du vide om begravelsen

Begravelser er noget, der kommer ind på livet af alle. På et tidspunkt vil vi alle miste en, som vi holder af, og derfor er det tænkeligt, vi skal være med til at arrangere begravelsen eller bisættelsen.

I Danmark – og mange andre lande for den sags skyld – er begravelsen et vigtigt ritual. For os handler det om at få sagt farvel på en god måde med en flot ceremoni.

Og hele processen – ja, den starter med en samtale med bedemanden. Vi har talt med vores lokale bedemand i Esbjerg om det typiske forløb. Du kan besøge bedemandens hjemmeside ved at klikke her.

Bedemanden hjælper dig og familien

Det er helt almindeligt, at man kontakter en bedemand for at få hjælp til at arrangere begravelsen. Et sådan forløb starter med en meget stille og rolig samtale, hvor bedemanden sporer sig ind på, hvordan han eller hun bedst kan tilrettelægge et godt forløb og en smuk afsked efter familiens ønsker.

I den forbindelse er det vigtigt at forstå, at der ikke er et facit for en begravelse eller bisættelse. Det vigtigste er at sige farvel på en måde, der stemmer overens med hvad afdøde ville have ønsket.

Bedemanden har desuden så stor erfaring med at hjælpe familier, som netop har mistet, at denne fagperson også kan hjælpe med at anmelde dødsfald m.m. til myndigheder, hjælpe med at f.eks. søge om økonomisk begravelsesstøtte samt sætte jer i forbindelse med lokale virksomheder som stenhugger, blomsterbutik m.m.

Nogle bedemænd hjælper desuden med at udforme den dødsannonce, som er kutyme at man indsender til lokalavisen.

Når alting er planlagt, skal begravelsen eller bisættelsen afholdes. Her Er der typisk først ritualer, sange og taler i kirken, hvor det er muligt at sige farvel til afdøde for sidste gang, inden den afdøde bringes til begravelsesstedet. Her bedes en sidste bøn af præsten og de pårørende lægger blomster.

Efter begravelsen eller bisættelsen er det normalt med ”gravøl”, som i dag ikke nødvendigvis har noget med øl at gøre, men er en sammenkomst for familie og venner af afdøde, hvor man mindes og er der for hinanden.